Velodrome o Velodrome

 

Sve više članaka piše o novim situacijama na Kranjčevićevoj i planovima, izvršiteljima, radovima te rekonstrukciji starog stadiona. Svaki od tih članaka privlači ljubitelje biciklizma s nadom u nove informacije o onom betonskom prstenu koji okružuje sam travnjak, no nažalost, do sada nije bilo konkretnih informacija o tome.

Niti u ovom blogu nećemo dati nikakve nove informacije o budućnosti piste ali ćemo sagledati pistu kakvom smo je imali do sada I kako takva jedna pista može pridonijeti razvoju biciklizma u hrvatskoj.

 

 

Sami stadion Kranjčevićeva smješten je u ulici hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, poznatijom kao Kranjčevićeva ulica u Zagrebu čija je izgradnja započela 1910. godine, a završena je 1921. godine. Oko travnatog nogometnog igrališta prema projektu zagrebačkog inženjera Milana Zrinjskog, 1955. godine izgrađena je profilirana kružna betonska pista dužine 430 metara crta-crta kao jedina u Hrvatskoj.

Od onda pa do danas razvila je brojne generacije cestovnih biciklista na prostorima RH s niti jednim nanošenjem novog sloja betona. Osim na južnom zavoju gdje se zahtijevalo kopanje segmenta zavoja. zbog održavanja koncerta 2018. godine.

 

 

No valja istaknuti pozitivne stvari poput otkrivanja vrhunskih cestovnih biciklista, održavanja trening utrka ponedjeljkom, državnih prvenstva, obaranja državnih rekorda u raznim disciplinama i kategorijama pod spomenutim uvjetima.

 

 

Nedaleko od Zagreba, u Novom Mestu, nalazi se jedan pokazni primjer natkrivenog velodroma dugog 250 metara koji, od svog prvog natkrivanja pa do obnove 2018. godine, izaziva osmijeh na licima zaljubljenika u biciklizam, trenera i sportaša kad god se spomene. Izvorno izgrađen 1966. godine za potrebe juniorskog svjetskog prvenstva, ovaj velodrom je rekonstruiran i natkriven kako bi postao dom brojnim biciklistima, ali i atletičarima, zahvaljujući svojoj iznimno dobro isplaniranoj multifunkcionalnosti.

Njegova kvaliteta prepoznata je na međunarodnoj razini, te ga mnogi međunarodni savezi koriste za održavanje svojih nacionalnih prvenstava tijekom jeseni i zime. Također, vrijedi istaknuti nedavno održano međunarodno natjecanje C2 ranga u endurance disciplinama, kao što su eliminacijska utrka, kriteriji i Madison.

 

 

Razmišljajući o spomenutom primjeru, dolazimo do bitnog zaključka zašto je očuvanje, obnova ili izgradnja novog velodroma u Zagrebu nužna. Velodrom nije samo sportski objekt; on predstavlja ključan element u razvoju biciklizma s nizom prednosti za zajednicu.

Prvenstveno, omogućuje sigurno učenje osnova biciklizma u kontroliranim uvjetima, što je ključno za početnike i djecu. Kroz strukturirane treninge unutar sigurnog okruženja, mladi biciklisti razvijaju vještine i samopouzdanje potrebne za uspješno sudjelovanje na treninzima u daljnjem planu. Osim toga, velodrom je temelj za korištenje bicikla s direktnim prijenosom kao učinkovite trening metode. Ova specifična vrsta bicikla potiče razvoj snage i tehnike vožnje čime se poboljšava ukupna ekonomičnost samog vozača.

Unutar piste, oslobađa se prostor dostupan i za druge namjene u kojima ne samo biciklisti nego i ostali sportaši mogu uživati poput atletske staze ili teretane.

Sve ove prednosti čine velodrom nezaobilaznim dijelom sportske infrastrukture, potičući razvoj biciklizma na državnoj razini i pridonoseći sportskom duhu zajednice.

 

 

Spomenimo još velodrome kao mjesto za bilježenje različitih svjetskih ili Guinnessovih rekorda i izdvojimo neke poput:

DatumDisciplinaRezultatNositelj rekorda
31.10.2023.1 km na vrijeme55.433 secJEFFREY HOOGLAND (NED)
14.10.2022.4 km na vrijeme3’59.636’’FILIPPO GANNA (ITA)
3.8.2021.4 km ekipno na vrijeme3’42.032’’ITALY (CONSONNI Simone, GANNA Filippo, LAMON Francesco, MILAN Jonathan)
8.10.2022.1h na vrijeme56 km 792 mFILIPPO GANNA (ITA)

 

Napominjemo, svi rekordi su napravljeni na pistovnim biciklima sa startom iz nule. Možete li zamisliti ubrzanje Nizozemca u rekordu na 1 km ili uigranost ekipe Italije na ekipnoj vožnji na 4 km?

Pista je brzina i najmanji detalj u izvedbi igra ulogu u pobjedi na natjecanju te na posljetku u obaranju rekorda.

PROČITAJTE JOŠ…

KM+ slatka brda

KM+ slatka brda

Ovdje kreće priča o brdima i zašto su nam toliko draga i važna u biciklizmu. Naravno razne su sad tu podjele brdo, gore, planine a mi to na biciklu doživljavamo kao brda tj uspon.

read more
Kamp Trogir 2024 2.0

Kamp Trogir 2024 2.0

Sad kad je završilo drugo izdanje biciklističkog Kampa Trogir, dojmovi su se malo slegli ali nisu nestali tu su jer osjećaji i sjećanja koje smo...

read more