Što je to imunitet?

„Imunosni sustav čini jedinstveni štit u očuvanju zdravlja. Snažan imunitet odgovoran je za obranu organizma od napada virusa i bakterija te ima važnu ulogu u sprečavanju nastanka mnogih bolesti. Padom imuniteta, slabljenjem snage i kvalitete imuniteta, organizam puca na onoj karici koja je u tom lancu imuniteta najslabija, ondje gdje je organizam najslabiji.“ (Vurdelja, n.d.).

Prvenstveno  sportovi izdržljivosti npr : biciklizam, trčanje, plivanje, planinarenje, skijaško trčanje… služe za učinkovito jačanje cirkulacije i protoka krvi te metabolizam tkiva i stanica. Što bi značilo s jačanjem izdržljivosti  dižemo organizam na više razine, poboljšava metabolizam uzete hrane, otklanjanja nakupljene otrove i nusproizvode iz tijela, oslobađa mentalnog i fizičkog stresa…

Onog trenutka kad krenemo s pojačavanjem tu ga narušavamo tako da treba više naglaska stavljati na prehranu i njenim dodatcima.
Već anaerobno opterećenje ne utječe povoljno na imunološki sustav tako da tu trebamo biti posebno oprezni kod izvođenja trening elemenata te postupke za oporavak nakon što ćemo sve u nastavku dodatno proći.

Imunitet se jača dugoročno, važan je način na koji se izgrađuješ, ne postoji čarobna formula koja će ga ojačati. Postoje različiti koraci koji, ako ih se držimo održavamo i jačamo imunitet.

 

 

Odmor i oporavak

 • kvaliteta sna već uvelike utječe na sustav
 • optimalno 6 – 8h noćnog sna + 1.5h dnevnog
 • uskraćivanje sna uvelike oslabljuje sustav
 • u slabosti vrebaju virusi i bakterije koje jedva čekaju priliku za napad

 

 

Prehrana

Voda na prvom mjestu. Započnite dan s čašom vode sobne temperature.

Drugo mjesto ostavljamo za voće. Probamo gledati da nam je to prvi jutarnji obrok a tijekom dana idealno još ubaciti 5-6 voćnih dodataka. Primjer jutarnji cijeđeni sok limun, naranča, grejp zadovoljit će potrebe tijela za potrebnim vitaminima u prvoj polovici dana.

 • jedite raznovrsno i umjereno kako bi unijeli nužne hranjive tvari: ugljikohidrate, masti, bjelančevine, vitamine i minerale.
 • količina unesenih proteina kroz dan 1,2-1,4g po tjelesnoj masi
 • 3x tjedno unos ribe zbog bjelančevina i omega 3 (dugolančane masne kiseline snažnog protuupalnog učinka), E vitamini
 • voće, povrće izvor su vlakana, vitamina, minerala
 • C VIT, CINK->kombinacija osnove za održavanje balansirane prehrane i jačanje imunološkog sustava
 • uz dodatak VIT D + VIT A
 • selen, magnezij
 • sve navedeno pomaže kod sinteze stanica koje će se onda kasnije boriti u borbi protiv virusa i bakterija

 

 

ZDRAVLJE CRIJEVA

Danas je sasvim jasno, a znanstveno i medicinski potvrđeno, da su zdrava crijeva te odgovarajuća i potpuna probava presudni za snagu imuniteta i dobro zdravlje.

Tako da gledamo kroz dan raditi na:

 • konzumaciji probiotika prirodnim putem  (acidofil, bioaktiv, kefir, jogurt, itd.)
 • prvenstveno kroz prehranu, sekundarno kroz dodatak poput : „Probifast“
 • ravnoteža crijevne flore=bolji omjer dobrih i loših bakterija jer u našem tijelu. Onog trenutka kad se nađemo van željenog balansa 85% dobrih 15% loših bakterija tu smo u problemu. Do toga dolazi zbog lošije prehrane, užurbanog načina života, stresa itd.
 • bolja funkcija crijeva omogućava učinkovitije iskorištavanje namirnica koje svoju završnu razgradnju rade u njima.
 • upravo kroz prehranu i nadopunu radimo na tome da održimo što pravilniji omjer
 • kad dođe do disbalansa povećava se rizik od  infekcija
 • napredno bi bilo izraditi svoj osobni bakterijski karton koji je jedinstven kao otiska prsta

 

SUPLEMENTACIJA, DODATCI PREHRANI

Vrlo važno ovdje da se radi o dodatcima. Prije nego se krene prema njima trebalo bi gledati što je više moguće uloviti ritam pravilne prehrane. Sve što naše tijelo kroz dan treba možemo pronaći u prehrani samo ako ulovimo pravi ritam.

Naravno ritam života nam tu donekle odmaže tako da je ispravno posegnuti za suplementacijom. Ovdje treba posebno pripaziti da se ne pretjeruje. Vjerojatno ste više puta čitali razne objave, naslove i stranice koje objašnjavaju kako je sve dobro za naše zdravlje.

Sve je to istina ali ako krenete pratiti sve dolazi se do prevelikog uzimanja dodataka što opet nije dobro. Svaki dodatak je sintetičkog porijekla s time treba proći probavne procese koji najviše opterećuju jetru našu najveću i slobodno možemo reći najvažniju žlijezdu i tijelu.

Zbog toga bi savjeti za ovaj zimski dio sveli preporuku na što uži krug dodataka:

***MED, konzumacija meda spada više pod prehranu nego dodatak a dokaza o njegovim benefitima nema kraja. Posebno je učinkovit kod liječenja alergija. Savjet je kupovati med od lokalnog medara tj područja na kojem živite jer tu se nalaze alergeni koji vam smetaju. Posebno je istaknuti konzumiranje meda s peludi. Male količine peludi će graditi u tijelu obrambene mehanizme koji će pobijediti alergije.

 

 

ZAVRŠNA MISAO:

Covid razdoblje kao podsjetnik na zdrave higijenske navike: pranje ruku, bez diranja nosa i očiju. Jer upravo su to dijelovi gdje najviše prenosimo viruse i štetne bakterije te im kroz otvore oči, usta, uši omogućavamo lakši ulazak u tijelo.

Zimski period je razdoblje kad smo manje vremena vani, više vremena unutra u neventiliranim prostorima, okupljanja i druženja su lokacije gdje se virusi i bakterije šire.

Zbog toga trebamo biti bez straha od zime, tjelovježba na otvorenom nije štetna na imunološki sustav ako se pridržavamo zdravih sportskih navika. Doziranje opterećenja, adekvatna upotreba odjeće tj opreme.

Dok smo vani trebamo voditi dosta više računa o održavanju tjelesne temperature te izbjegavati duže pauze i pothlađivanja. Bilo da se radi o zimi ili drugim godišnjim dobima preporuka je nakon aktivnosti dok je moguće ne odmah izlaziti u velike mase jer prvih par sati smo više izloženi napadima virusa i bakterija jer je obrambeni štit dosta slabiji.

 

Naslovna slika Freepik

Slike

PROČITAJTE JOŠ…

KM+ slatka brda

KM+ slatka brda

Ovdje kreće priča o brdima i zašto su nam toliko draga i važna u biciklizmu. Naravno razne su sad tu podjele brdo, gore, planine a mi to na biciklu doživljavamo kao brda tj uspon.

read more
Kamp Trogir 2024 2.0

Kamp Trogir 2024 2.0

Sad kad je završilo drugo izdanje biciklističkog Kampa Trogir, dojmovi su se malo slegli ali nisu nestali tu su jer osjećaji i sjećanja koje smo...

read more