Off Season Vibes

Došlo je i to doba godine, skratio nam se dan, oblačimo se slojevito i sve više promatramo vremensku prognozu i padaline. Utrke iz našeg pomno planiranog kalendara su prošle a sljedeća ozbiljnija utrka nas ne očekuje tako skoro, što sada?! Nakon duge i iscrpljujuće sezone, došlo je vrijeme da se najprije povuče ručna te pošteno nagradi.

– Sada je vrijeme za OFF SEASON ili kako se naziva u hrvatskoj literaturi, PRIJELAZNI PERIOD.

 

Off Season Vibes

 

Kada razmatramo natjecateljski biciklizam, kalendarsku godinu možemo podijeliti u tri perioda:

  • pripremni (od otprilike 1.11. do prve utrke u kalendaru)
  • natjecateljski (od prve utrke do zadnje utrke u kalendaru)
  • prijelazni period (od zadnje utrke pa, do 1.11.)

Naravno, ovaj šturi popis perioda može varirati ovisno o planu natjecanja za nadolazeću sezonu. Za neke će pripremni, odnosno natjecateljski pa tako i prijelazni početi ranije ili kasnije od gore navedenog.

Sada kada smo okvirno odredili naš prijelazni period možemo malo detaljnije ući u njegove specifične aktivnosti.

Glavni cilj ovog razdoblja je potpuni fizički i psihički odmor. Nakon sati i sati treninga, vrijeme je dopustiti tijelu da prebaci način rada u “OFF” (stoga i engleski naziv OFF :)) što obično traje 10 do 15 dana. Za psihički odmor, možemo napokon uživati u svemu što nismo mogli tijekom sezone. Slatko-slane poslastice, druženja s bliskim ljudima do kasnih sati uz pokoju čašicu više ili odlasci na neistražene destinacije. Sve što nas veseli – SADA JE VRIJEME!

 

Off Season Vibes

 

Nakon što smo se dovoljno opustili i udaljili od svega što nas je okruživalo tijekom prethodne sezone, možemo početi razmišljati o novim ciljevima. Idealna prilika za staviti sve na papir, samostalno ili uz pomoć stručne osobe, upisati nova natjecanja, razmisliti ono što želimo unaprijediti i razmotriti kako to ostvariti. Ukratko, stvaranje novog godišnjeg plana koji će nas voditi prema uspjehu ili napretku. Jer duh biciklizma kao i ostalih sportova je brže – više – jače !

 

Off Season Vibes

 

Sigurno ćete nakon nekog vremena osjetiti nemir i potrebu za aktivnošću. Nakon određenog broja dana bez bicikla, možete početi uživati ponovno… ali polako. Ostavite bicikl da “skuplja prašinu” i opustite se kroz druge aktivnosti na otvorenom.

Duže i lakše a opet da na neki način pridonosi ekonomičnosti na biciklu, na prvom mjestu to je Hike ili planinarenje. Konstantno ste u aerobnom režimu rada gdje je uključeno cijelo tijelo, uz veliki naglasak na proprioreceptore i vezivna tkiva donjih ekstremiteta.

 

Off Season Vibes

 

Možda nije godišnje doba za to ali plivanje je još jedan mali dio naše puzzle ekonomičnosti. S neizostavnom vježbom pravilne izvedbe određene plivačke tehnike i pri tome pravilnim disanjem utječemo na naš respiratorni sustav.

 

Off Season Vibes

 

Kao finale medu OFF season aktivnostima tu je naravno i “trening snage”  s naglasnom na rješavanje disbalansa. Svi smo mi različiti, s različitim urođenim disbalansima lokomotornog

sustava. Netom prije početka pripremnog perioda i odlaska na prve pripreme savršeno je vrijeme da analiziramo naš stav, pokret te pronađene nejednakosti uz personalizirane korektivne vježbe probamo u što većem postotku ispraviti da bi maksimalno izbjegli moguće ozljede prilikom naporne sezone.

 

Off Season Vibes

 

Ovo su samo neke od aktivnosti kojima možemo ispuniti svoju potrebu za aktivnošću, dok se istovremeno odmaramo od biciklističkih treninga. Naravno, ne treba zaboraviti i druge aktivnosti kao što su timski sportovi s loptom ili dvoranske aktivnosti (squash, tenis, badminton), ali naglasak treba biti na opuštenosti i rezerviranosti.

To je ukratko kako izgleda prijelazni period. Dok se okrenemo, off-season je gotov i vrijeme je da se ponovno posvetimo treningu. Zanimljivo je kako sezona brzo prolazi, ali prijelazni period još brže!

 

Off Season Vibes

 

Vidimo se na cesti!

 

 

 

PROČITAJTE JOŠ…

KM+ slatka brda

KM+ slatka brda

Ovdje kreće priča o brdima i zašto su nam toliko draga i važna u biciklizmu. Naravno razne su sad tu podjele brdo, gore, planine a mi to na biciklu doživljavamo kao brda tj uspon.

read more
Kamp Trogir 2024 2.0

Kamp Trogir 2024 2.0

Sad kad je završilo drugo izdanje biciklističkog Kampa Trogir, dojmovi su se malo slegli ali nisu nestali tu su jer osjećaji i sjećanja koje smo...

read more