Kamp Trogir 2023

Par dana nakon što smo se vratili dojmovi su se slegli tako da je pravo vrijeme za opisati što se sve desilo te podijeliti s ostalima. Sve u nadi da će nas u sljedećem izdanju biti još veći broj a prema dojmovima s ovog izdanja trebat će povećati broj dana.

Sve je počelo još u godini Covid-a kad smo prvi put pokrenuli zamisao organizacije kampa u Trogiru. Otišli smo s ekipom iz Bikera na snimanje i obilazak staza, zatim pripremili sav materijal i taman kad smo trebali krenuti došao je „lock down“ i svijet je stao. Prođe tako par godina ideja stoji u zraku i na kraju ipak se realizira.

 

Termin smo rezervirali za period 16 – 19.ožujka tj četvrtka do nedjelje. Sve s namjerom da svi koji rade ne trebaju uzimati previše dana godišnjeg tako da što je bolje moguće iskoristimo povezani vikend za tri kvalitetna biciklistička treninga koji će dati rezultate.

Ekipa iz BK Kairosa pobrinula se za smještaj i hranu tako da smo spavali u Hotelu Pašike a obroci (doručak, ručak, večera) u restoranu Pizzeria Mirkec. Tako da smo živjeli u starogradskoj jezgri Trogira što na kamp daje jedan poseban doživljaj povezivanja sporta, kulture i povijesti grada koji je pod zaštitom UNESCO od 1997. godine.

Ekipu smo skupili kroz zajedničku suradnju dva kluba Bk Dinamo i Škola biciklizma Zagreb a uz to pridružili su se  biciklisti iz BK Vodice, BK Fortica, Kamen – Pazin te naravno BK Kairos kao domaćini. Sve skupa u konačnici bilo nas je 20 biciklista koji jedva čekaju da se zavrte pedale.

Tako da smo lagano krenuli…

1.dan četvrtak

Dolazak je bio planiran do večera kad bi službeno i startao kamp no kako je većina uzela godišnji i četvrtak, došli smo dosta ranije tako da se dalo uloviti lagano do dva sata treninga za aklimatizaciju.

https://www.strava.com/activities/8729600900

Nakon toga uslijedilo je okupljanje s ostatkom društvo tako da smo do večere bili kompletni.
Lagana  večera zatim sastanak i dogovor oko rasporeda za sutrašnji prvi udarni dan.

 

 

2. dan petak

Lagano startamo s doručkom u 8h koji potraje uz pripremu i druženje do skoro 9h.

Kako je prvi zajednički trening malo sve skupa kasni tako da u 10:30h krećemo put prema lokaciji gdje odmah na prvu lovimo „Best of Malačka“ 20min ftp-testiranje dok imamo svježinu prvog dana.

Lagano kretanje do početka uspona taman zagrijavanje, raspoređivanje u skupinama i gas gore. Kasnije radimo analizu za ovaj dio je najvažnije da uz dodatnu motivaciju grupe svatko prema svojim mogućnostima izvuče najbolje iz sebe van. Okupljanje na vrhu zatim spust na drugu stranu gdje se spremamo osvojiti drugi brdski prijelaz dana Lečevica.

Budući da imamo dosta miješanu grupu radimo odvajanje nakon Malačke tako da dio ekipe preskaće dodatni uspon dok ostali love bonus. Kako smo glavno ispucavanja odradili na Malačkoj ostatak dana doziramo ritam po brdima unutar Z3-Z4 te mirno skupljamo minute i kilometre. Na kraju dana ovako je to izgledalo:
https://www.strava.com/activities/8729603909

Nakon treninga jednostavni raspored  tuširanje, ručak zatim poslijepodnevni odmor. Ponovno se okupljamo ne večeri koja zbog kasnijeg ručka starta u 20h. Nakon nje slijedi sastanak za rezime dana, analiza što smo radili gdje se moglo vidjeti određene pomake u rezultatima fpt testiranja među pojedincima. Sve skupa potvrda da se treniralo preko zime te da je grupna motivacija urodila plodom jer svi su dali najbolje od sebe u „Best of Malačka“

Za kraj prošli smo malo više u detalje osnove biciklističke tehnike i taktike te s time zatvorili dan. Ostatak vremena slobodno ostalo za prošetati, popiti piće, družiti se ili krenuti u potragu za desertom. Sve skupa gledalo se što ranije leći jer sutrašnji dan donosi nove izazove.

 

 

3.dan subota

Sve ispočetka prvo doručak koji kreće lagano u 8:00h zatim spremanje za trening i pokret nešto ranije u 10:00h

Danas na rasporedu intervali, intervali. Gledamo kroz trening napraviti dobar efekt i demonstraciju raznih elemenata i pravila izvedbe. Tako smo za lokaciju odabrali uspon Supjak koji je od Trogira udaljen 30-ak kilometara. Taman dovoljno udaljeno za period zagrijavanja.

Krenuli smo kao cijela grupa no zbog prometa podijelili smo se u dvije ravnomjerne.

Kad smo došli na lokaciju krenulo se s radom prema zadatcima koji su bili

  • 1.uspon lagani tempo upoznavanje s terenom i mjerenjem dužine uspona te određivanja početne i završne točke.
  • 2-3. ponavljanje Vo2max intervali
    Glavno pravilo ovdje je pratiti da je dužina pauza minimalno duga koliko i sami interval. Može slobodno biti i malo duža samo nikako kraća
  • 5-5. ponavljanje Z4 intervali, ovdje samo pripaziti da je pauza nešto kraća od samog intervala
  • 6-7. ponavljanje Z3 intervali snaga, povuci, potegni. Namjerno spuštamo kadencu na 65-75 okretaja, doziramo mirno unutar zone te se koncentriramo što je više moguće na što pravilniju izvedbu okretaja uz napomenu da se radi što mirnije uz minimalno korištenje ruku i trupa. Dakle sve iz nogu. Pauza što kraća dakle do gore, okret, spust dole te krenuti ispočetka.

Nakon što smo odradili intervalno ostatak treninga gledali smo što mirnije skupiti zadanu satnicu uz malu provjeru energetskog stanja u tijelu na jednom od posljednjih uspona.

Sve skupa kako je izgledalo možete vidjeti na: https://www.strava.com/activities/8734798396

Kao jučer povratak u hotel, tuširanje zatim ručak te odmor kojeg smo upotpunili gledanjem i navijanjem uz utrku Milano – San Remo prva monumentalna utrka biciklističke sezone 2023.

Tako da nije bilo poslijepodnevnog spavanja već više navijanja i druženja uz analizu utrke te komentiranje raznih segmenata. Znate kako to ide kao na nogometnoj utakmici samo bez nereda.

Nakon cilja kratki predah zatim priprema za sljedeću zanimljivost današnjeg dana interaktivna radionica s psihologinjom Jelenom Milaković (EJ psihološko savjetovanje) koja nam je kroz vrlo zanimljiv i edukativan način prezentirala što ciljevi znače te koji su postupci prema njihovom odabiru.

Sve skupa zabavno i poučno što nam dalo jedan sasvim novi pogled pri njihovom odabiru. Taman smo završili prije večere nakon koje ide analiza dana te priprema za sutrašnji s kojim zatvaramo ovaj kamp.

 

 

4. dan nedjelja

Sad već nakon par dana lagano se osjeti umor, prošetali smo raznim zonama, umora dolazi i za kraj se klasično ostavlja dužina/distanca koja baca glavni naglasak na razvoj izdržljivosti. Krećemo u dan kao do sad 8:00h doručak samo što gledamo na bicikl krenuti ranije već u 9:30h kako bi stigli odraditi zadanu dužinu, ručak, pakiranje i povratak kućama.

Naravno nismo baš krenuli točno bilo je malo kašnjenja a neki su nas i lovili. Sve skupa uspjeli smo u planu pa se tako za kraj odradila jako lijepa i srednje zahtjevna ruta
https://www.strava.com/activities/8741459316

Zbog različitosti grupe napravili smo podjelu tako da je kraća varijanta išla do Unešića zatim put natrag prema Trogiru dok je veća nastavila put prema Drnišu zatim preko Čikole i netom prije ulaska u Čavoglave skrećemo desno na jedan manje poznati uspon te tako isto povratak prema Trogiru.

Dužina za kraj koja je prošla sa samo jednim bušenjem izmamila je dosta sreće i veselje uz minimalni promet kojeg smo imali tijekom cijelog kampa. Zapravo su samo kritični bili ulasci i izlasci iz grada te nešto malo kretanje po magistrali prema Rogoznici i Malačkoj. Sve ostalo je raj za cestovni biciklizam. Dobre kvaliteta cesti uz povremene neplanirane radove, minimalni promet te jako puno zanimljivih kombinacija uspona koji svaki savršeno služe kao prirodni intervali.

Nakon posljednjeg treninga uslijedilo je tuširanje, pakiranje ručak, pozdrav i završna riječ za kraj. Prvi dojmovi koji su svima bili nakon svega su pitanja kad će biti opet i može li više dana? Više od toga nije se moglo čuti jer svi su bili fokusirani na trening zadatke te u konačnici odmor. Zapravo to i je glavna poanta totalna posvećenost zadatku s što manje vanjskih faktora koji to mogu poremetiti.

Kad pogledate vrlo jednostavno
Spavanje – doručak – trening – ručak – odmor – večera – Spavanje
Naravno bilo je tu i laganog istezanja, šetnji gradom, vježbi za razgibavanje i mobilnost ali sve umjereno i opuštajuće jer glavnina se odrađivala na biciklu.

 

Sad u totalu to je ovako izgledalo

  • 4 dana
  • 400+km
  • 5000m elevacije
  • 14 sati treninga

Rezime svega je kamp – pripreme su zakon. Na neki način dođu nam kao aktivni godišnji koji osim kvalitete treninga uključuje druženja i međusobna povezivanja. Kod nas u ovom slučaju kroz spajanje više različitih klubova pokazalo se da itekako ima smisla te da već radimo planove za reprizu. Naravno sad kako temperature rastu a u Dalmaciji će krenuti ljetna sezone za period proljeće ljeto trebat ćemo tražiti lokacije sakrivene više u unutrašnjosti a idealno negdje što više u planinama. Takvi uvjeti u ljetnim mjesecima posluže da se izbjegnu visoke temperature te pruži malo osvježenja na svježem planinskom zraku.

Jedno je sigurno Kamp Trogir će se održati i 2024. godine a za informacije oko termina i rezervacija pratite naše kanale web / facebook / instagram

PROČITAJTE JOŠ…

KM+ slatka brda

KM+ slatka brda

Ovdje kreće priča o brdima i zašto su nam toliko draga i važna u biciklizmu. Naravno razne su sad tu podjele brdo, gore, planine a mi to na biciklu doživljavamo kao brda tj uspon.

read more
Kamp Trogir 2024 2.0

Kamp Trogir 2024 2.0

Sad kad je završilo drugo izdanje biciklističkog Kampa Trogir, dojmovi su se malo slegli ali nisu nestali tu su jer osjećaji i sjećanja koje smo...

read more