Biciklistički Trening kamp „pripreme”

Što vam prvo pada na pomisao kod naslova trening kamp ili pripremama? Vjerojatno bi prva poveznica bila nešto što ima veze s nogometnom ili rukometnom reprezentacijom. Zapravo svi sportaši odrađuju pripreme (kampove) u određenim dijelovima natjecateljske sezone a mi ovdje se želimo posvetiti onome što se dešava na jednom biciklističkom kampu.

Najkraće moguće za opisati bi bilo mjesto za totalnu posvetu onome u čemu najviše uživamo a to je slobodi boravka na otvorenome, totalno posvećeni treningu i biciklu bez smetnji drugih čimbenika.

Novi tereni, povoljna klima i jako puno slobodnog vremena za iskoristiti u na pedalama. Zapravo mogli bi reći savršeni aktivni godišnji odmor. Sve ovisno kako ga tko doživljava. Profesionalni biciklisti će ovakve kampove provoditi dužeg vremenskog trajanja 10 pa čak do 20 dana ovisno o fazi pripreme i dobu godine.

Recimo da će ovi kraći trajati prije ulaska u sezonu te služe kao i svojevrsni team Building, upoznavanje s ostatkom ekipe, novim sponzorima i materijalima itd. Dok će kasnije kroz sezonu neki potegnuti i za visinskim pripremama pa će im zbog adaptacije tijela i pozitivnih efekata boravka na visini trebati duži boravak. Svaki od njih se tempira tako da se uskladi s natjecateljskom sezonom te se postigne maksimalni učinak uloženog treninga.

Tu dolazimo na objašnjenje s početka gdje se dobiva prostor i vrijeme za totalnu posvećenost i maksimalni fokus bez smetnji vanjskih čimbenika. Skoro pa savršeni svijet. Trenira se prema zadanom programu, jede, spava i odmara. Dosta često desi se i malo pretjerivanje u samom treningu koje se kasnije kompenzira kroz fazu oporavka. Govoreći iz iskustva svaki kamp se pamti bez obzira koliko težak bio jer zna se da nakon njega kreće intenzivni stresniji dio kroz natjecanja što je jedan drugi svijet koji ćemo detaljizirati jednom drugom prilikom.

Sad ćemo se malo spustiti stepenicu niže pa probati objasniti što je to trening kamp kao savršeni aktivni godišnji odmor. Mogli bi to povezati s temom koja je kod nas više poznata kao odlasci na skijanje. Došla je zima, prošla nova godina, djeca su još na praznicima, skijaška sezona je u punom jeku i velika većina se odvaži na odlazak u planine tj skijanje gdje se u periodu 7-10dana totalno posvećujemo tjelesnoj aktivnosti, boravku na otvorenome, sportu i zabavi.

Biciklistički trening kamp je isto to samo bez skija već na biciklima. Već sami odlazak je prvi dio avanture jer se mičemo iz domicilne sredine. Priprema, pakiranje, prijevoz bicikla to sad već zahtjeva nešto drukčiju aparaturu za transport ali ni to nije više strano jer je velik broj proizvođača nosača za bicikle koji će sigurno odraditi taj dio. Jednom kad je bicikl na krovu cijeli auto prostor ostaje za ispuniti ostatkom prtljage. Jedan dva ti već smo na putu.

Sad pitanje je koliko je zapravo potrebno da nam je dug jedan takav izlet te kad ga tempirati?

Za sve nas koji smo na kontinentu te u srcu zime već smo lagano zaboravili kako je to voziti bicikl bez korištenja više slojeva. Tako jedan odlazak za vikend na našu obalu koja se temperaturama uvelike razlikuje i pruža mogućnost bezbrižnog treniranja tijekom cijele godine.

Primjera radi recimo odlazak petkom poslijepodne i za 3-4h smo već skoro pa bilo gdje duž obale od Istre do srednje Dalmacije taman došli na večeru i sutradan smo već spremni za odraditi prvi trening za koji ako nas malo vrijeme više posluži nećemo trebati niti rukavice jer temperature uz obalu za vrijeme zimskih mjeseci drže prosjek od cca 7c ali za dobrog dana temperature se podižu i preko 15c.

Pred nama su sad subota i nedjelja koje možemo maksimalno iskoristiti. Malo više bicikla prijepodne, uloviti ručak pa poslijepodne odraditi šetnju, istezanje ili lakši suhi trening.

Sve što poželimo s ciljem da se najbolje iskoristi dan jer imamo slobodu i sve vrijeme potrebno za provedbu. Potegnemo još trening u nedjelju te se vratimo natrag možda malo umorniji ali definitivno zadovoljniji te će nas taj efekt držati još danima.

Ovo je sad grubi opis plana puta i razmišljanja kako iskoristiti vikend za koji imate totalnu slobodu samostalne organizacije ili pratiti što se grupno organizira pa se pridružiti.

Kad tako nešto odraditi?

To sad ovisi o više faktora što od vremena, raspoloživih sredstava itd ali svakako bi preporuka bila što češće moguće. Pogotovo ako imate vikend apartman ili nekoga uz obalu savjetovali bih pratiti prognozu, iskoristiti povoljan vikend te se odvažiti na put i uloviti par treninga. Garantirano da će svaki vikend biti za pamćenje.

Napredna varijanta koja bi bila još bolja je iskoristiti cijeli tjedan te tako povezati dva vikenda i s time skupiti punih osam do devet dana boravka na savršenom aktivnom godišnjem odmoru „Trening kampu“.

Ovdje sad može biti svega. Svakako jedna od preporuka bi bila nešto možda KM Plus-ov Trening Kamp.

Ili u samostalnom angažmanu ili s društvom odabrati destinaciju te otići napuniti baterije i podići formu za stepenicu više.

Koju destinaciju izabrati?

Ovdje je široka lepeza svega i svačega, zapravo skoro pa i da nema dijela svijeta gdje to nije izvedivo. Svakako valja istaknuti neke od već poznatih destinacija koje pružaju povoljne uvjete tijekom cijele godine. Pa tako redom Maroko, Južna Afrika Cape Town, Kanarski otoci, Španjolska Mallorca itd.

Strane destinacije koje su se našle na svjetskim kartama dok kod nas svakako na prvom mjestu vodi Istra koja je kroz godine rada pokazala da ima što ponuditi te se polako približava istoj skupini poznatih destinacija. S druge strane tu nam je Dalmacija koja je u zimskom prosijeku toplija od Istre te ima što za ponuditi i trenutno se razvija u tom smjeru.

Svakako za svaku preporuku bi bilo odabrati neku od lokacija počevši od Zadra sve do Dubrovnika nećete pogriješiti i naravno što je južnije to je toplije. Vezano uz cestovni biciklizam prostranstva su velika, ceste dobre kvalitete i može se pronaći za svakoga po nešto. Brdski biciklisti će se još više moći zabaviti jer terena ima u izobilju od kojih je večina označena a za neke ćete se trebati uključiti malo više avanturističko-istraživački duh te se podjednako dobro trenirati i zabaviti.

Dakle nema se što čekati biramo termin i lokaciju te krećemo na prvi trening kamp ove godine. Vjerujem da su mnogi već imali priliku zbrisati na tako jedan vikend ili možda dan što se pokazao vrlo korisno pa bi svakako voljeli čuti njihova iskustva.

PROČITAJTE JOŠ…

KM+ slatka brda

KM+ slatka brda

Ovdje kreće priča o brdima i zašto su nam toliko draga i važna u biciklizmu. Naravno razne su sad tu podjele brdo, gore, planine a mi to na biciklu doživljavamo kao brda tj uspon.

read more
Kamp Trogir 2024 2.0

Kamp Trogir 2024 2.0

Sad kad je završilo drugo izdanje biciklističkog Kampa Trogir, dojmovi su se malo slegli ali nisu nestali tu su jer osjećaji i sjećanja koje smo...

read more